Eugéne Mercier är en av champagnehistoriens viktigaste personer. 1858 drog han igång verksamheten i Épernay. Han lät gräva 18 kilometer långa källare som han visade upp för dåtidens celebriteter. Ett bilrally lär till och med ha gått av stapeln där nere! Eugéne Mercier var en mycket PR-medveten champagne-direktör. Det var han som lät tillverka världens största ekfat, som drogs med hjälp av 24 vita oxar till världsutställningen i Paris 1889. Dessutom gjorde han en mycket uppmärksammad reklamfilm om champagne till utställningen. 1970 gick vinhuset Mercier ihop med Moët & Chandon. Än i dag är Mercier mycket noga med marknadsföringen. I källarna finns ett turisttåg, och där tar man emot enorma mängder besökare varje år. Mercier är verkligen ett hus att besöka för nybörjaren. Mercier köper in mycket enkla druvor och använder en hel del vin från andrapressningen i sina cuvéer. Moët & Chandon satsar mer på export medan Mercier nästan helt koncentrerar sig på den inhemska marknaden. Årgångsvinerna kan vara riktigt bra och är alltid prisvärda. Husstilen upprätthålls väl av vinmakaren Christophe Bonnefond.

Källa: Richard Julin

Mercier-champagne-bottles

Advertisements