Piemonte, Italien

Nebbiolo

Huset startades som kooperativ 1904, men köptes 1923 av Alfredo Prunotto. Dennes namn behölls även sedan önologen Giuseppe Beppe Colla köpte företaget 1956. 1990 presenterades ett samarbete med den toskanska vinmogulen Antinori, som nu är huvudägare, vilket inneburit lite nytänkande i Barolodistriktet.

Barolo under flera vingårdsnamn: Cannubi och Bussia; Barbaresco Bric Turot; Barbera d’Alba Pian Romualdo; Dolcetto d’Alba Mosesco. Dessutom Barbera d’Asti Costamiole och Nebbiolo d’Alba Occhetti. Vinerna präglas av traditionellt stor struktur och görs för lång lagring. Barolo Bussia har en stram garvsyra med elegant frukt, medan Cannubi har en större, mer generös uppbyggnad. Barbaresco är lika högt ansedda som Barolo och får ett utsökt uttryck i den lagringsdugliga Bric Turot. Både Barbera och Dolcetto behandlas som högklassiga druvor, vilket ger enastående finess och harmonisk utveckling.

Huset har lika högt anseende för sina Barolo som Barbaresco. Samarbetet med Antinori har ytterligare höjt statusen.

Advertisements