Winningen, Mosel-saar-ruwer, Tyskland

Riesling

Innan Reinhard Löwenstein började bygga upp den här egendomen 1980 fanns det inte mycket att skryta med i nedre mosel, ett område som på senare tid döpts om till ”terrassenmosel”. Löweenstein med sitt rebelliska sinne, var avgjort rätt man att gjuta li igen i de sinlande sluttningarna i Röttgen och Uhlen, som varit så berömda under 1800talet och där nu huggormar, ödlor och många medelhavsväxter trivs som bevis på det varma läget. Han tror på att vinet ska jäsa i sin egen takt- ofta helt torrt, men också, av de mognaste druvorna, till en kraftfull stil där mineralisk intensitet gifter sig med sötman.

1979 var en tidpunkt då många vinodlare funderade på att ge upp vinodlingen eftersom det var så svårt att livnära sig. Då övergav Reinhard Löwenstein sina nästan avslutade studier och grundade en vingård i sina hemtrakter i Moseldalen (tillsammans med hustrun Cornelia, född Heymann). Initialsvårigheterna övervanns snart och godset har sedan dess utvidgats. Till gården hör också en sektkällare där vinerna görs enligt de traditionella franska metoderna.

Skonsam pressning, lång jäsning, ingen behandling av vinet för att påverka syra, sötma eller klarhet. Separat utjäsning för druvor från olika lägen. Lagras delvis på ståltankar, delvis på träfat (Moselfuder).

Advertisements