Bröderna McDougall byggde tillsammans med några lokala bönder destilleriet vid den sydöstra stranden på Islay några kilometer från byn Port Ellen redan 1798. Ardbeg sålde inte i kommersiellt syfte förrän 1815 vilket även blivit det officiella året då Ardbeg grundades. I mitten på 1800-talet drevs destilleriet framgångsrikt av Flora och Margaret MacDougall, de hade faktiskt upp emot 60 anställda. Detta kan jämföras med de 10 man har anställda idag. På slutet av 1800-talet hade de en årsproduktion som översteg en miljoner liter! När whiskyjournalisten Alfred Barnard besökte destilleriet 1885 producerade destilleriet mest whisky på ön och lagrade 6.000 tunnor i fem stora lagerhus. Barnard var mycket imponerad av destilleriet som han beskrev som “As we reached the top of a hill, a sudden view of beautiful Ardbeg, as seen in our illustrations, presented itself to view and recalled our minds from romantic wanderings” Fram till 1959 ingick destilleriet i familjen McDougalls ägo.

1973 köptes destilleriet av en fond för £300 000 och ingick sedermera i Allied Distillers bland många andra destillerier. 1981 lades destilleriet ned då de ansåg att de hade tillräckligt med whisky för många år framåt. Dessutom ägde Allied Distillers även Laphroaig som producerar en liknande whisky. 18 jobb försvann i samband med nedläggningen. De beslöt dock att öppna destilleriet igen 1989 för att producera maltwhisky till olika blendedwhiskys men det drevs bara på halvfart fram till 1996, då beslöt Allied Distillers sig för att sälja Ardbeg och intresset lät inte vänta på sig. Glenmorangie PLC köpte Ardbeg för sju miljoner pund varav £300 000 var för varumärket Ardbeg. Glenmorangie spenderade snabbt en hel del pengar (£1,4 miljoner) för att få igång destilleriet. De nya ägarna förstod vikten av att bibehålla och lyfta fram den hantverkstradition de hade haft i Ardbeg för smaken av whiskyn.

Nyligen lanserade de den första utgåvan sedan Glenmorangie PLC tog över. Very Young Ardbeg 6 år som inte lämnat någon besviken. 2004 lanserades ett fåtal flaskor orökt whisky som fick namnet Kildalton. Under hösten 2004 fick destilleriet nya ägare då Glenmorangie Plc såldes till det stora franska modeföretaget LVMH

Vattnet som man använder sig av kommer från sjön Loch Uigeadail vilket också fått ge namn åt Ardbegs senaste utgåva. Vattnet där är mjukt och mycket torvsmakande. Ardbeg mältade allt sitt eget korn fram till 1973 då började de att köpa 30 % av sitt korn från Port Ellen Maltings.  I samband med återöppnandet 1989 började man med att köpa allt sitt färdigmältade korn därifrån, vilket man gör även idag. Det kornet anses vara det mest torvrökta i hela Skottland. Kornets röks till specificerade 50 ppm och mätt i slutprodukten håller whiskyn en phenolhalt på hälften, 25 ppm. Bruichladdich hävdar dock att man gör en whisky som kommer att bli rökigare (80 ppm, Octomore) än Ardbegs whisky.

Mäskkaret som tar 4,5 ton är i rostfritt stål. Jäskaren som är sex till antalet och tar 23.500 liter är tillverkade i Oregonfuru och lärkträ. Ardbeg har två traditionellt lökformade pannor på 18.000 liter (mäskpannan) respektive 17.000 liter (spritpannan). Spritpannan har en så kallad puryfier längst ut vilket man hävdar skall återdestillera en del av spriten en extra gång. Enligt destilleriet är det varför whiskyn har en balanserad karaktär med inslag av sötma och fruktighet. Middle cut, dvs den del som spritpannan producerar sprit man behåller för lagring, är cirka fem timmar och 15 minuter. Råspriten blandas ner till 63,5% innan den lagras på fat.

En stor del av whiskyn lagras i first-fills och second-fills bourbonfat som kommer från Jack Daniels Distillery i Tennessee. Sedan nystarten 1997 används endast några enstaka sherryfat för lagring.

Fram till 1974 lagrade man whiskyn på plats i lagerhus precis nere vid havet vilket vissa hävdade gav whiskyn en stänk av tång och sälta. De revs dock helt sonika ner och nu lagrar man faten i fem traditionella lagerhus en bit upp från stranden. Buteljerar gör man i Broxburn utanför Edinburgh.

Ardbeg producerade 550.000 liter 1999. Det har nästan dubblats då de 2005 producerade cirka 1.000.000 liter.

källor:

http://www.whiskyguiden.se/Islay/ardbeg.html

Advertisements