Dr Konstantin Frank var en av östkustens största vinpersonligheter. Född i Ukraina, utbildad i Tyskland kom han 1951 till New York och började på Gold Seal Vineyards. Under sina 10 år där blev han en pionjär vad gäller viniferaplanteringar – den första som hade framgång med viniferadruvor här. 1962 startade han Vinifera Wine Cellars. 1985 avled han 86 år gammal. Idag efterträdd av sin son Willy, som sedan 1986 dessutom driver Chateau Frank, med högklassiga champagnetolkningar av Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Stor plantskola.

Finger lakes ligger i centrala New York States och skulle vara alldeles för kallt för vin om det inte vore för de elva djupa, iskalla Finger lakes som har en tempererande effekt på de hårda vintrarna, skyddar mot frost och reflekterar ljuset under sommrarna. Området ligger ändå på gränsen för odling av vindruvor, men en del utmärkta mousserande viner, chardonnay, gewurtztraminer visar att det går att genomföra.

Frånsett Chardonnay (som fatjäses helt) sker jäsning på tank, även en del lagring på franska ekfat. Röda viner får 1-2 veckors skalkontakt och lagring i barriques. Mousserande viner genomgår malolaktisk jäsning och lagras 3-4 år på jästen innan degorgering.

Advertisements