Huset som har sitt namn efter en av Champagnes största historiska legender, Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin som föddes 1777 och gifte sig 1798 med François Clicquot. François drev vid den tiden ett litet vinhus som hans far Philippe Clicquot-Murion hade grundat 1772. 1805 dog Francois hastigt i en febersjukdom och lämnade Nicole ensam med parets lilla dotter. Då Nicole, vid 27 års ålder, ärvde sin avlidne makes vinhus beslutade hon sig snabbt för att ta över hans affärer och att ägna all sin tid åt att fortsätta driva och utveckla champagnehuset. Madame Clicquot beskrivs ofta som den första moderna affärskvinnan. Efter sin makes död tog det henne endast fyra månader att finna skickliga medhjälpare, skrapa ihop kapital och grunda huset Veuve Clicquot Ponsardin. Långsiktig som hon var, köpte hon upp många vinmarker, och med sina drygt 280 ha är Veuve Clicquot idag en av de största ägarna av vinmark i Champagne. Hon skapade den gula etiketten som idag är husets varumärke och hon uppfann även “remuage”- tekniken.

Veuve Clicquot är en av Norges mest sålda Champagne och för några årtionden sedan var det den ända Champagnen som gick att hitta på de flesta restaurangmenyer. Idag står Champgangen fortfarande högt och representerar fortfarande kvalitet. De lagar runt 10 miljoner flaskor varje år vilket placerar dem storleksmässigt, på andra plats efter Moet & Chandon.

Det lagas många utgaver  av Veuve Clicquot och huvudvikten ligger på Non Vintage (utan årgångar), med den välkända gul-oranga etiketten. Utan årgång lagas den torra(brut), den halvtorra(sec) och den söta(demi-sec). Alla är baserade på drygt 50 % pinot noir, 15-20 % pinot meunier och 30 % chardonnay. Prestigechampagnen är sjælvklart en hyllning till änkan och bär namnet Grande Dame.

I juli 2010 hittade en grupp dykare 168 flaskor med Veuve Clicquot från 1830-talet ombord på ett sjunket fartyg utanför Åland vilket antas vara den äldsta fortfarande drickbara champagne som någonsin påträffats. De tros vara producerade i början av 1800-talet vilket innebär att de är äldre än den tidigare äldsta kända flaskan, som hittades på den skotska ön Isle of Mull 2008.

Flaskorna hade bevarats på grund av mörkret, det låga temperaturen och trycket inifrån flaskorna som hindrat havsvatten från att tränga in. Varje flaska beräknas vara värd omkring en halv miljon kronor.

Efter analys har flaskorna visats sig vara av tre märken, Veuve Clicquot, Pieper Heidsieck och det nedlagda märket Juglar. Flertalet flaskor planerades auktioneras ut av Ålands landskapsregering.

Källor: http://www.visitaland.com/se/fakta/champagne/ ,
http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=23118&iPage=1 , Champagne- Toralf Bölgen

Advertisements